đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Din e-postadress styr vilka annonser du ser pÄ Facebook

| | | | LĂ€stid: 5 minuter (5096 tecken)

SkÀrmdump frÄn Facebook som visar vilka annonsörer jag interagerat med.

Varför fÄr just jag se just den annonsen pÄ Facebook? En stor del av svaret pÄ den frÄgan gÄr att hitta pÄ en  ny1webbsida hos Facebook. DÀr ges en ganska ordentlig beskrivning av hur företagets annonssystem fungerar.

Mycket har nog redan framgĂ„tt i de senaste mĂ„nadernas rapportering om Facebook. Att det exempelvis spelar roll vilka sidor vi interagerar med pĂ„ Facebook kommer sannolikt inte som nĂ„gon överraskning. Om du gillar företag X:s sida kan marknadsföringsavdelningen anvĂ€nda den informationen nĂ€r de vĂ€ljer vilka anvĂ€ndare som ska nĂ„s av företagets annonser: ”Vi vill visa den hĂ€r annonsen för alla som gillar X pĂ„ Facebook.”

Vad som nog dÀremot Àr nytt för mÄnga Facebook-anvÀndare Àr nÄgot som jag nÀmner i min bok Skolan i en digital omvÀrld: Hur information som företagen sjÀlva laddar upp till Facebook anvÀnds. Det hÀr Àr en viktig distinktion, eftersom mycket av den offentliga debatten just nu handlar om data som Facebook samlar in. Men det handlar inte bara om insamling, ibland Àr det olika sÀtt att anvÀnda information. Som e-postadresser och telefonnummer.

E-postadresser och telefonnummer blir unika nycklar #

Kundklubbar Àr ett gammalt fenomen, tÀnkt att bygga lojalitet mellan företag och kund. Bland den information som företagen ber om nÀr nÄgon blir medlem finns ofta bÄde e-postadress och telefonnummer. Och det Àr uppgifter som sedan kan anvÀndas pÄ Facebook, nÀr företagen vill nÄ sina kundklubbsmedlemmar med annonser pÄ nÀtet.

Det företagen vill göra Àr att hitta de Facebook-anvÀndare som ocksÄ Àr medlemmar i kundklubben. För att lyckas med det mÄste innehÄllet i tvÄ olika databaser matchas mot varandra. Databas ett Àr medlemmarna i kundklubben, databas tvÄ Àr Facebooks alla anvÀndare.

NĂ€r innehĂ„llet i tvĂ„ databaser ska matchas anvĂ€nds det som kallas för en nyckel. Nyckeln Ă€r information som finns i bĂ„da databaserna och gör det möjligt att koppla ihop innehĂ„ll i dem. Ett exempel Ă€r för- och efternamn. Det finns i alla kundklubbar och pĂ„ Facebook. Har man en ”Anders Thoresson” i sin kundklubb skulle man i teorin kunna vĂ€lja att visa annonser för alla ”Anders Thoresson” man hittar pĂ„ Facebook. Problemet Ă€r att namn inte Ă€r en unik nyckel. Det finns fler Ă€n jag som heter ”Anders Thoresson”.

Att matcha kunddatabas mot Facebook med hjÀlp av namn fungerar alltsÄ inte. En nyckel som anvÀnds i mÄnga sammanhang Àr personnummer, som Àr helt unik. I Sverige finns bara en person med mitt personnummer, och det Àr jag. Vissa företag har mitt personnummer, men det finns inte pÄ Facebook. SÄ inte heller personnummer Àr ett alternativ.

NÄgonstans mittemellan namn och personnummer finns tvÄ andra typer av information: E-postadress och telefonnummer. Det Àr nödvÀndigtvis inte helt unika, jag skulle kunna anvÀnda min e-postadress hos ett företag dÀr det egentligen Àr min fru som Àr kund. Men trÀffsÀkerheten blir tillrÀckligt god.

SÄ dÀrför finns en funktion som lÄter annonsörer ladda upp kontaktuppgifter frÄn sin kunddatabas och matcha dem mot kontaktuppgifter som finns i Facebooks anvÀndardatabas.

Vilka företag har laddat upp dina kontaktuppgifter? #

Det nya(?) Àr inte bara att Facebook nu tydligt beskriver att annonsörer kan göra pÄ det hÀr sÀttet. Bland annonsinstÀllningarna Àr det ocksÄ möjligt att se vilka företag som laddat upp ditt telefonnummer eller din e-postadress till Facebook. GÄ till Dina annonsinstÀllningar och vÀlj alternativet Annonsörer du har interagerat med. HÀr kan du se vilka som har din kontaktinformation, vilka appar och webbplatser som kopplat dig till en annonsör och vilka specifika platser som ocksÄ har anvÀnts.

Om det ser ut för dig som det gör för mig kommer du slÄs av tvÄ saker nÀr du tittar igenom listan över företag som laddat upp dina kontaktuppgifter till Facebook:

  1. Att de Àr vÀldigt mÄnga.
  2. Att flera av dem Àr företag som du faktiskt vet att du lÀmnat e-postadress eller telefonnummer till.
  3. Men att det ocksÄ finns en mÀngd företag dÀr du över huvud taget inte kan förstÄ varifrÄn de fÄtt dina uppgifter. För mig handlar det bland annat om ett stort antal för mig okÀnda artister. Men ocksÄ ett antal företag som jag vet att jag varit i kontakt med i mitt arbete som journalist, men aldrig haft en kundrelation till.

Men Facebook lÄter dig inte bara se vilka annonsörer som anvÀnt sig av dina kontaktuppgifter. Det Àr ocksÄ möjligt att vÀlja bort de företag som du inte lÀngre vill se annonser frÄn. DÀremot, eftersom det inte Àr Facebook utan annonsörer som har din e-postadress och ditt telefonnummer, finns det ingen möjlighet att radera dina kontaktuppgifter frÄn annonsörens databas.

Om det hÀr inte kÀnns bra, vad gör du dÄ? #

Det första Àr att klicka bort de annonsörer som du inte vill ha med att göra. Det andra Àr att skaffa en ny e-postadress, som komplement till den du redan har. PÄ sÄ sÀtt minskar du företags möjligheter att anvÀnda de kontaktuppgifter som du ger till dem för att sedan köpa annonsutrymme pÄ din skÀrm.

Är du riktigt avancerad vĂ€ljer du framöver att skapa en unik e-postadress för varje företag dĂ€r du blir medlem i kundklubben, skriver upp dig pĂ„ en e-postlista eller av annan anledning anvĂ€nder din e-postadress. Varför? DĂ€rför att det bland annat gör det möjligt att i efterhand förstĂ„ vem det Ă€r som sĂ„lt dina uppgifter vidare. Om jag anvĂ€nder e-postadressen foretagx@gmail.com nĂ€r jag blir medlem i kundklubben hos X, och sedan ett helt annat företag börjar kommunicera med mig pĂ„ foretagx@gmail.com, dĂ„ vet jag hur de fĂ„tt tag pĂ„ mig.

Mer om annonsering pÄ Facebook #

Under de senaste veckorna har Facebook publicerat ett par blogginlÀgg om annonser, integritet och anpassning till GDPR:


  1. Ny Ă„tminstone för mig. Jag har inte sett den tidigare och den snurrar runt i mitt Facebook-flöde just nu, sĂ„ jag utgĂ„r frĂ„n att den faktiskt Ă€r ny. ↩